zöldségtermesztés

Fóliasátor: 2 db 50 méter hosszú és 7,5 méter széles fűtetlen fóliasátrunkban 750 m2 hely áll rendelkezésre a különböző zöldségfajok termesztésére. Elsősorban paprika hajtatás, de kora tavasszal a palántanevelés is ebben történik. A paprika mellett kipróbáltunk már számos növényt, illetve növénytársítást is a fólia alatt, törekedve a lehető legjobb helykihasználásra. A sátorra TVK 2 éves UV fény stabil, 0,15 mm vastag fólia kerül felhúzásra. A fóliabordákat a rozsdásodás ellen fóliahúzás előtt lefestettük. Tápanyag utánpótlás céljából érett istállótrágyát szórunk ki a talajforgatás előtt. A sátor talaját kézi erővel ássuk fel, illetve mikor nincs rajta a fólia, akkor traktorral történik, egy mélyebb szántás. A szellőztetést a fólia két végén található ajtókkal és bukóablakokkal biztosítjuk. Az öntözést csepegtető szalagokkal oldjuk meg.

sátor

 

 

 

 . 

 

Paprika. A legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségnövényünk. Gyakorlatilag ezzel indultunk el a piacon. Fehér édes, hegyes erős, bogyiszlói, édes és csípős almapaprika, piros és fehér cseresznyepaprika, kápia és blocky típusú paprikák, illetve különféle különlegességek (chili, macskapiros, spirál, bohócsapka…) színesítik a kínálatot. Elsősorban fólia alatt, hideghajtatásban, de szabadföldbe is történik a termesztésük. A sátorban folytonos növekedésű, támrendszeres paprikát termesztünk. A fő fajta a HRF F1 paprika. A kiültetés április második felében történik. Általában 70 + 30 centiméteres ikersoros elrendezésben, támrendszerre tekerve, két szálra metszve történik a termesztése, de a tőtávolság és a metszés technikája a fajták szerint változik. Az első kötésekből már május végén szedhető méretűek a paprikák és egészen a fagyokig teremnek a növények. Így a tenyészidőszak az időjárás függvényében ér véget. Például 2005-ben, december 04.-én, 2010-ben október 10.-én szedtünk utoljára. Ebben a hosszú kultúrában a növények a 2 2,5 méteres magasságot is elérhetik. Szabadföldön a kiültetés a májusi fagyok után lehetséges. Itt elsősorban a kevésbé igényes, bogyiszlói és almapaprika fajtákat termesztjük, kordonos, vagy támrendszer nélküli formában.

paprika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsom. Sokáig kizárólag determinált és „féldeterminált”, karós paradicsomot ültettünk, mostanában pedig a folytonos növekedésű, támrendszeres fajtákat részesítjük előnyben. Gyálon támrendszer mellett, folytonos növekedésű, Soroksáron determinált fajtákat teresztünk. Mind bogyó alakban, mind színben sokféle fajtát kipróbáltunk. A tájfajtákat is szeretjük, mert lédúsak, finomak a nyár összes jóságát magukba zárják. Mivel ezek konstans fajták, ezekből magot mindig igyekszünk a következő évre eltenni. Rengeteget fogyasztunk frissen, de a kamra polcán is az egyik sláger a paradicsomlé. Jó móka a családi darálás, főzés, dunsztolás.

paradicsom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsó. A borsót szoktuk sorba szórva, vagy bokorra vetni. Mindkét vetési módszer megfelelő, ez inkább fajta kérdése, a kacsosabb borsófajtát jobb sorba vetni, mert így a tövek jól kapaszkodnak egymáshoz. Velő és kifejtő borsó is található a kertben, mivel az előbbi fajták cukortartalma magasabb, illetve a fagyasztóba is kiváló marad az íze, állaga, utóbbi hidegtűrése jobb, bár lisztesebb állagú, de a legkorábbi borsófajták tartoznak ide.

borsó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bab: zöld és sárga hüvelyű. Futóbab, bokorbab. Mindkettőt szeretjük és termesztjük. Nem csak zölden, de szárazbabként is fogyasztjuk és értékesítjük. A bokorbab fajtákat sorba, vagy bokorra vetjük, a futóbabokat támrendszer mellé. Ez lehet épített is, de elsősorban a kerítések mellé, illetve pl. a csemegekukoricák tövéhez vetjük. A kevésbé ismert kínai ölesbabot kerítésre futtatjuk, zsengén nagyon finom a termése. Kedveljük a különféle díszbabokat is, mert nem csak mutatós a viráguk, de a termések különleges színükkel is díszítenek.

bab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karalábé, káposzta. Előbbi frissen ropogósan, lehetőleg még a kerten belül elrágcsálva, utóbbi főleg hordóban, savanyúan. Mindkettőből fehér és lila is, illetve kelkáposzta, karfiol, bimbóskel. Korai karalábé található fólia alatt is, de a keresztes virágúakat elsősorban szabadföldön termesztjük.

kelkáposzta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyökérzöldségek. Öröm és üröm. Sajnos nem mindig jön be. Voltak évek, mikor Nagybátyánk kiváló sárga- és fehérrépákat termesztett, voltak évek, mikor a gondos talaj-előkészítés, ápolás ellenére sem lettek szépek. Téli tárolásukat vermeléssel oldjuk meg, így egész kora tavaszig frissen tarthatóak.

sárgarépa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabakosok. Nem csak étkezésre, az állatoknak takarmányként is termesztünk tököt. Spárgatök, cukkíni, csillagtök, sütőtök, takarmány tök és uborka. A tökféléket fészekbe vetjük, így könnyebb az öntözése is. Amennyiben az uborkafajta kívánja, támrendszerre futtatjuk. A cukkíni nagyon pici, zsenge terméseit nyersen is szívesen fogyasztjuk. A kolbásztököt kevesen ismerik, pedig ugyan úgy használható, mint a többi tökféle és nem igényesebb fajtársainál.

kabakosok