Magunkról

Ha Neked is fontos, hogy hazai termesztőktől, megbízható helyről, friss, vegyszermentes termékeket vásárolj, akkor jó helyen jársz! Budapest melletti tanyánkon elsősorban zöldségféléket, gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket termesztünk, palántát állítunk elő és feldolgozott termékeket készítünk, melyeket közvetlenül a fogyasztóknak értékesítünk.

Van egy álmunk. 2005-ben elkezdtük megvalósítani. A nagybátyánk tanyáján mindig is megtermett a szükségleteinket kielégítő zöldség, gyümölcs, illetve mindig tartottunk állatokat is. Gyerekként is természetes volt, hogy az asztalon gőzölgő tyúkhúsleves reggel még „kotkodált”, a zöldségeket pedig magunk húztuk ki a talajból. A borsónak nagyon kellett iparkodnia, ha szemesedni akart, mert mi gyorsak voltunk, ahogy lehetett, nyitottuk a roppanó hüvelyeket. Nyáron, mezítláb szaladtunk a kertbe, beültünk a paradicsom tövek alá és faltuk a friss bogyókat. Állatok és növények között nőttünk fel. Felnőttként sem vágyunk másra és erre tanítjuk gyermekünket is. Ezt a csodát szeretnénk megmutatni és a termékeinkkel elvinni Nektek is! Érdekelnek képek a tanyáról? Kattints ide.

Mi is valljuk, hogy a konyha a Család lelke lehet. Együtt készülni, együtt főzni, majd közösen elfogyasztani az elkészült ételt, ez mind közelebb hozza egymáshoz az embereket. Rohanó világunkban kell egy kis idő, mikor közösen leülünk és megbeszéljük dolgainkat. Milyen jó érzés, ha tudjuk, hogy az elkészített étel alapanyagai megbízható termesztőktől származnak, akik vegyszermentesen, kíméletes módon termesztik a zöldségeket és az állatokat szabad tartásban, táp nélkül nevelik. Ebben nyújtunk Mi segítséget.

Főállású munkánk mellett őstermelőként termesztünk. 2005-ben egy 375 négyzetméteres fóliasátrat építettünk, melyben étkezési fehér és erős paprikát kezdtünk termeszteni. Ezek mellé még paradicsom, cukkíni és tök társult, melyekből a Család ellátásán túl többlet is termett. A zöldségeket hétvégén a helyi termelői piacon árusítottuk. Láttuk, hogy van igény az egészséges, vegyszermentes termékekre, így a termékpalettát további zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógy- és fűszernövényekkel kiegészítve, vevőbarát szemlélettel kívánjuk a termesztést és az árusítást folytatni. Mivel a zöldségfélék palántáit magunk állítjuk elő, értelemszerű volt, hogy több palánta nevelésével a piacra is tudunk vinni. Ezek mellett szabadgyökerű és konténeres gyümölcsfákat is nevelünk, melyeket az őszi időszakban árusítunk. Mivel Pest mellett termesztünk, így elsősorban Budapest déli kerületeiben élő vásárlókat igyekszünk kiszolgálni.  Hogyan vásárolhatsz Nálunk? Kattints ide és megtudod.

Jelenleg Nagybátyánk Gyáli tanyáján és Soroksáron a Péterimajorban egy bérelt területen termesztünk. Gyálon egy 375 négyzetméteres fóliasátorban és körülbelül 20.000 m2 felületen, Soroksáron szintén egy 375 négyzetméteres fóliasátorban és körülbelül 1.000 m2 területen, ökológiai szemlélettel termesztünk. Ez azt jelenti, hogy a környezeti egyensúlyt igyekszünk megtartani, a talaj termékenységét fenntartani, a növényeket környezetkímélő módon termeszteni, és az állatoknak jó életet biztosítani. Ez mellett, több más őstermelővel közösen, termeltetési szerződéssel, a BCE Kísérleti Üzemének gyümölcsfa oltványokat állítunk elő, szintén Soroksár területén. Termékeink nem biotermékek (mivel nem rendelkezünk minősítő tanúsítvánnyal), de garantáltan hazai, egészséges, vegyszermentes, melyeket mi magunk is fogyasztunk. A Zöld-tanya által termesztett zöldségfélék, gyümölcsök, gyógy- és fűszernövények vegyszermentesek, semmiféle kemikáliával, növényvédő szerrel, mesterséges tápanyaggal, termésnövelővel, érésgyorsítóval NEM KEZELTÜK! A terméseket frissen, a piacok napján, korán reggel, illetve délelőtt szedjük le! Érdekel, hogy hogyan termesztünk? Akkor kattints ide. Ez mellett egy 5 hektáros gyümölcsössel állunk kapcsolatban, ahol integrált termesztést folytatunk. Vásárlói szempontból ennek lényege, hogy minimális a vegyszerfelhasználás, környezetkímélő a talajerő-gazdálkodás és a növényvédelem, gondosan betartva az élelmezés-egészségügyi várakozási idő, vagyis biztosan szermaradvány mentes a termék.

Jövőbeli terveink között szerepel egy saját tanya vásárlása, ahol az Angliában már oly népszerű farm-shop-ot szeretnénk létrehozni. Ezen a nyitott tanyán fogadhatjuk vevőinket, látogatóinkat, akik betekinthetnek a tanya mindennapjaiba, megnézhetik a növényeket, bemutathatjuk nekik a különféle állatokat. Ehhez még sokat kell dolgoznunk. De addig is, hogy a nyitottságot legalább virtuálisan megteremtsük, megtalálhatsz minket a Facebook-on és itt a honlapon is frissül az Aktualitások a tanyán menüpont. Reméljük, sokan lesztek, akik nyomon követitek fejlődésünket. Jelenleg személyesen Soroksári területünkön lehet vásárolni vagy csak megnézni területünket, délután és hétvégén is kint vagyunk. Ha kijönnél hozzánk, keress telefonon, hogy időpontot tudjunk egyeztetni, illetve elmondjuk hogy jutsz el hozzánk (elérhetőségeink: http://zold-tanya.hu/elerhetosegek.html).

Ha további részletek is érdekelnek termesztésünkről, alább részletes bemutatkozást olvashatsz.

Kik vagyunk mi?
Zöld-tanya fantázia név alatt, őstermelőkként, ökológiai szemlélettel működtetünk egy kicsi háztáji kertészetet. Családunk minden tagja alkalmazottként dolgozik, vagy még iskolába jár. Főállásunk mellett, 2005-ben kezdtünk a kertészeti termesztéssel foglalkozni úgy, hogy a Család szükségletein túl értékesítésre is termeljünk, ezzel kiegészítve bevételeinket. A felmerülő munkák nagy részét (szakmai tervezés, adminisztratív feladatok, napi szakmai feladatok, értékesítés, kapcsolattartás a vásárlókkal, szakmai látogatások, bemutatók szervezése) ketten végezzük, melybe alkalmanként további hat családtagunk is segít. Okleveles kertészmérnökként, zöldségtermesztési szakon végztem, így a szükséges szakmai ismeretek birtokában kilenc évvel ezelőtt, nagybátyánk saját tulajdonú egy hektáros Gyál határában található telkén megkezdtük a fóliás termesztést.

Hol termesztünk?
Ezen a területen egy 50 méter hosszú 7,5 méter széles, 4,5 méter belmagasságú, 375 négyzetméteres, vasbordás, szimpla falú fóliasátrat építettünk fel. A sátortakaró egy 2 éves UV fénystabil, 0,15 mm vastag, fehér színű fólia. Ez egy fűtetlen sátor, melyben eleinte csak hosszú kultúrában (április közepétől november végéig, december elejéig, a fagyok beálltáig) folytonnövő fehér tölteni való és zöld hegyes erős paprikát hajtattunk. A szabadföldi területen főleg paradicsomot és tökféléket termesztettünk. A megtermelt zöldségféléket vasárnaponként a helyi piacon értékesítettük. Az első hét évben kevesebb időráfordítással, kisebb szortimentben állítottunk elő terméket. Elsősorban zöldségféléket termesztettünk (nagyobb tételben paprika, illetve paradicsom, uborka, tök, cukkíni, újhagyma bővítette a kínálatot), tavaszi időszakban palánta (ami a mi szükségleteinken felül megmaradt) és minimális gyümölcs. A 2012-es évet értékesítés szempontjából kihagytuk, mert megszületett kislányunk. Ekkor terveztük el, hogy ideje bővíteni és tovább lépni. Az értékesítés során világossá vált, hogy nagyon sok ember szeretne megbízható, helyi termelőtől friss, lehetőleg vegyszermentes terméket vásárolni. Így új területet béreltünk és már Budapest határában, Soroksáron is termelünk. Utóbbi helyen szintén a fent leírt típusú fóliasátor és szabadföldi terület található. Ugyancsak Soroksáron, egy másik területen végezzük a gyümölcsoltványok előállítását is. Sajnos nagy hátrány, hogy nem egy helyen van az egész gazdaság, de mivel saját tulajdonú földterületünk nincsen, így egyelőre ez a lehetőségünk adott. Jelenleg az alábbi területeken gazdálkodunk:
Gyálon található:
-egy 375 m2-es fűtetlen fóliasátor, ahol zöldségfélék hajtatásával foglalkozunk (elő és főnövény),
-50 m2 fóliával fedett rész, ahol esetenként palántát nevelünk,
-3.000 m2 szabadföldi terület, ahol intenzív zöldségtermesztést végzünk (főleg támrendszeres paradicsom és uborka)
-nem egybefüggően, de összesen kb. 1.500 m2 szabadföldi terület, ahol gyümölcsfákat nevelünk,
-10.000 m2 szabadföldi, nem intenzív terület, ahol egyrészt zöldségféléket, másrészt az állatok takarmányát termeljük meg,
-5.000 m2 udvar és istálló, ahol háziállatokat tartunk.
Soroksáron található:
-egy 375 m2-es fűtetlen fóliasátor, ahol a korai időszakban a zöldségfélék palántáit, illetve gyógy- és fűszernövényeket nevelünk, tavasz végén pedig zöldségfélék hajtatásával foglalkozunk (elő és főnövény),
-1.000 m2 szabadföldi terület, ahol intenzív zöldségtermesztést végzünk
-nem egybefüggően, de összesen kb. 5.000 m2 szabadföldi terület, ahol termeltetési szerződéssel gyümölcsoltványokat állítunk elő,
- illetve egy 5.000 m2-es gyümölcsössel állunk kapcsolatban

Hogyan termesztünk?
Mindkét területünkön ökológiai szemlélettel termesztünk. Ez azt jelenti, hogy a környezeti egyensúlyt igyekszünk megtartani, a talaj termékenységét fenntartani, a növényeket környezetkímélő módon termeszteni, és az állatoknak jó életet biztosítani. Termesztésünk során nem használunk semmiféle kemikáliát, termésnövelő anyagot, mesterséges tápanyagot, növényvédő szert, érésgyorsítót. A zöldség és gyümölcsfélék feldolgozása során, termékeinkben nem használunk tartósítószert, az állatok szabad tartásban vannak, nincsenek kötve, vagy intenzíven tartva, figyelünk az igényeikre és csak természetes táplálékot kapnak. Mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben igyekszünk a hazai öko/bio szabályozását betartani. Jelenleg még nem rendelkezünk bio minősítéssel. Ennek egyszerű oka az, hogy a területek ahol termesztünk, egyik sem a saját tulajdonunk, önmagukban kicsik, és hosszú távú bérleti szerződést sem tudunk kötni, hogy az átállással járó mind időbeli (átállás három év), mind anyagi jellegű kiadásokat a jelenlegi helyzetben vállalni tudjuk. Így a portékánkat, mint vegyszermentes, helyi, kisüzemi módszerekkel, őstermelők által előállított termékekként tudjuk értékesíteni. A hivatalos bio minősítést egyelőre személyünk és a kertészetünkbe történő látogatások lehetősége helyettesíti, amivel és ahol a vásárlók megnézhetik, megtapasztalhatják és kipróbálhatják, hogy mit és hogyan csinálunk.
Ezzel a lehetősséggel sok vásárlónk él is és személyesen jön el hozzánk. Ilyenkor megtekinti a területünket, első alkalommal kicsit körbevezetjük és mesélünk a munkánkról. Bemutatjuk a helyszínt és a termelési folyamatot. Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy hogyan győződik meg arról, hogy valóban vegyszer nélkül termesztünk, hiszen nem áll mellettünk mindig egy felügyelő. Kiemelek pár olyan gyakorlatot, ami alapján egy laikus is könnyen megállapíthatja, hogy egy gazdaság valóban ökológiai szemlélettel gazdálkodik-e vagy sem. Az ökológiai termesztés egy összetett feladat, ahol ember és környezet szoros kapcsolatban áll. Ezen belül is elsődleges feladatunk a növényeket a talajon keresztül táplálni, vagyis a talaj termékenységét, szerkezetét és nem utolsó sorban a talajéletet fenntartani és gyarapítani. Az ökológiai gazdálkodásban nem műtrágyákat, hanem szerves eredetű tápanyagokat használunk: istállótrágya, komposzt, szervestrágya granulátum, ásványi eredetű anyagok (alginit, dolomit, perlit), cukorgyári mésziszap, tőzeg, zöldtrágya növények és természetesen a vetésforgóban alkalmazott pillangós növények. Egyrészt ezeket a területen meg is lehet tekinteni, a komposztálás például folyamatosan zajlik, ősszel és kora tavasszal látható, igény esetén részt is lehet venni a szervestrágya és gombakomposzt behordásban és terítésben.
Másrészt a talajt megvizsgálva is látható ezeknek az anyagoknak a használata (az istállótrágya, gombakomposzt, alginit hónapokkal később is még látható a talajban). De nem csak szilárd állapotban juttatunk ki tápanyagot, hanem oldott formában is. Így folyamatosan látható a granulált szervestrágya hordókban történő áztatása (ezzel tápoldatozzuk többek között a palántákat), a hígtrágyával történő öntözés, illetve különböző növények áztatása (zsurló, csalán). A talaj termékenységének fenntartásán túl a növényvédelem az ökológiai gazdálkodás érzékeny pontja. A növényvédelembe beletartozik a gomba-, baktérium- és vírusbetegségek, az állati kártevők és a gyomnövények elleni védekezés is. általánosságban ezt különféle kemikáliákkal valósítják meg. A biotermesztésben viszont tilos a kémiai növényvédelem. Kivétel ez alól, a rendeletben (889/2008/EK Rendelet) meghatározott úgynevezett pozitív listás szerek, melyek az ökológiai gazdálkodásban is használhatóak. Így a növényvédelem esetében elsődleges cél a megelőzés, a károsítók gazdasági szint alatti tartása. Ezt elsősorban a természetes ellenségek (katicabogarak, fátyolkák, ragadozó atkák, stb.) védelmével és felszaporításával, csapdák és feromonok alkalmazásával (szín- és szexferomon, légtértelítés), növényi és állati eredetű (méhviasz, lecitin, növényi olajok), valamint kémiai (réz, kén, paraffinolaj, káliszappan) anyagok használatával, illetve szintén a vetésforgó szakszerű betartásával tehetünk a növényi károsítók ellen. Abban a gazdaságban, ahol növényvédelmet, gyomirtást használnak, szembetűnő az állományok gyommentessége, nincsenek árvakelések, nem csak a természetes ellenségek, de az összes hasznos állat (mikro és makro organizmusok) nagyon kicsi vagy semmilyen mértékben nincs jelen sem a talajban, sem a felszínen. Gazdaságunkban nem csak a termesztőberendezésben, de a szabadföldön is tömegesen jelen vannak a természetes ellenségek, melyek folyamatosan megfigyelhetőek. Kémiai növényvédelem esetében ezek a fajok szintén elpusztulnak. Állományaink közel sem gyommentesek, mind az egyes kultúrákra, mind az évszakokra és termőhelyre jellemző gyomok jelen vannak. A kártevők riasztására és felszaporodásának megakadályozására használjuk a vetésforgót és a különféle növénytársításokat. A növények megfelelő kondicionálása szintén erősíti a kártevőkkel szembeni ellenálló képességet (növényi és mikroorganizmus készítményekkel). Ezen kívül búvó és áttelelő helyet biztosítunk a természetes ellenségeknek.
Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a területre kilátogató vásárlók saját maguk is láthatják a kultúrák állapotát, a környezetet, és a talajt vizsgálva meggyőződhetnek annak valóban élő mivoltáról, mert egy marék földet kézbe véve, abban számtalan élő szervezet, sőt sajnos gyommag is megtalálható. Akiket pedig ez sem győz meg, azoknak megengedjük, hogy a területről talaj és levélanalízishez mintát vegyenek, amit laboratóriumban megvizsgálva kimutatható lenne a talaj és növények szermaradványa.

Mi a termékkörünk?
Nálunk a szezon tavasztól a tél beálltáig tart. A kora tavaszi időszakban elsősorban zöldségfélék palántáit, illetve cserepes gyógy- és fűszernövényeket állítunk elő. Jelenleg 16 zöldségfaj közel 60 fajtáját és több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényt kínálunk az április-májusi palántás idényben. Ezt követi a korai zöldségfélék, gyümölcsök, majd a legnagyobb termék kínálatunk a nyári és őszi időszakra tehető. Már a nyár végén megjelennek az első feldolgozott termékeink (befőttek, savanyúságok, ivólevek, szárított gyógynövények és fűszerek), majd a szezon végén, november második felétől már ezek vannak nagyobb hangsúlyban. Október végétől pedig megindul a gyümölcsfaiskolai árusítás is, mely a tavaszi ültetési időben is tart. Ezek mellett már az igazi tanyasi tojást is értékesíthetjük, ezzel is színesítve a kínálatot.

Hol és kiknek értékesítünk?
Elsősorban arra törekszünk, hogy a közelben élő vásárlókat tudjuk kiszolgálni. Hetente három, közeli termelői piacra járunk értékesíteni. Ez lehetővé teszi, hogy a termékeket a szedés napján tudjuk a vásárlóknak átadni. Nincs tárolás, minimális a szállítás, így a zöldségek a lehető legfrissebben kerülnek a vásárlók kosarába. Emellett lehetőség van soroksári területünkön helyben vásárolni, amikor a vevő jön ki hozzánk. Ekkor lehetősége van megismerni minket, a terméket saját maga leszedheti és bepillanthat a munkánkba. Ezeket a csatornákat kiegészíti, hogy bizonyos értékhatár felett, az útvonalunkba eső vásárlóknak házhoz is szállítjuk a megrendelt terméket.
Mivel értékesítünk lakótelepi és kertvárosi részeken is, így vásárlóik több korosztályból és több rétegből kerülnek ki. Áraink nem a bio-piaci árak, jóval azok alatt vannak, így megfizethetőek a kisebb keresetű családok számára is. Van sok tudatosan élő vásárlónk, van, rákbetegségből felgyógyult, fiatalok és középkorúak, sok kisgyermekes család és idősebb generáció is. Van, aki azért jön, mert szépek és egészségesek a termékeink, van, aki azért, mert elfogadhatóak az áraink, vagy, mert különlegességet talált nálunk. Többen vélik felfedezni termékeinkben az elveszett, elfeledett ízeket, vagy egyszerűen csak helyben vagyunk és szereti tudni honnét és mit vásárol.

Hogyan tartjuk a vásárlókkal a kapcsolatot?
Elsősorban a személyes kapcsolat hívei vagyunk, így megteremtünk minden lehetőséget, hogy vásárlóink közelebbről is megismerjenek minket. Így a piacokon nem csak árusítunk, hanem ismerkedünk, be- és megmutatunk, tapasztalatot adunk és cserélünk. Nálunk a termelői piacon történő értékesítés nem arról szól, hogy hamar túladjunk a termékeinken. Először is nagyon fontosnak tartjuk a megjelenést, a kirakatot, a vevőkkel történő bánásmódot. Ezért mi minden esetben a vevők maximális megelégedésére törekszünk. Már a termék leszedése során figyelünk arra, hogy csak jó minőségű, szép árut vigyünk a piacra. Fontos, hogy a szállításra használt eszközök tiszták és lehetőleg egységesek legyenek. Az áru kihelyezése mindig kulturált, áttekinthető, és minden esetben árakkal ellátott. Sokszor mondják vevőink, hogy gyógy- és fűszernövény kirakatunk, mint egy kiállítás, olyan szépen van elrendezve. Ilyen környezetben a vevők is jobb kedvvel vásárolnak. Az értékesítési helyünkön mindig kifüggesztjük nevünk, elérhetőségünk és a termesztés helyszínét is. Amikor egy új vevő érdeklődik, vásárol nálunk, pár szóban mindig elmondjuk, hogy kik vagyunk, honnét jöttünk és mit csinálunk, mi a filozófiánk. Ennek segítésére egy nagyobb posztert is készítettünk, amin főleg fényképeken keresztül igyekszünk tevékenységünket bemutatni. Sokszor van az, hogy a vevők sorban állnak a standunknál ­ és például a palántavásárlási időszakban hosszú percekbe is beletelik, amíg sorra kerülnek ­, ilyenkor megpróbáljuk a várakozási időt is hasznossá tenni számukra. Összeállítottunk egy 200 képből álló fényképalbumot, amiben bemutatjuk, hogy mit is csinálunk. Ez a stand előtt van kihelyezve, a vevők sűrűn forgatják. Kiszolgálás közben szaktanácsot is adunk, ennek hallatára, ­szintén főleg a palántavásárlási időszakban, több érdeklődő gyűlik körénk, akik aztán beállnak a sor végére és nálunk vásárolják meg a kertjükbe szánt zöldségpalántát. A szaktanácsadás jelentőségét nem győzzük hangsúlyozni. Ez nagyon sok új vevőt hoz nekünk. Fontos, hogy termékeink (mivel magunk állítjuk elő azokat) valóban azok, aminek mondjuk őket (fajtaazonosság, íz és zamatosság, eltarthatóság, stb.), így a vevő biztosan nem lesz becsapva, nem éri meglepetés, később is visszatér. Szintén a leendő vásárlók érdeklődésének felkeltése céljából készítettünk egy kis szórólapot, melyet minden érdeklődő, elsőször vásárló megkap. Ezen fel van tüntetve pár mondat rólunk, illetve megtalálhatóak rajta az árusítások helyszínei és elérhetőségeink is. A piacokon történő értékesítésnél jegyezzük meg, hogy lehetőséget biztosítunk az előrendelésre is. Ilyenkor az aktuális heti kínálatunkból adhatnak le nekünk megrendelést, amit a megbeszélt időben és helyen tudnak tőlünk átvenni. Ezzel a lehetőséggel többen is élnek, főleg olyanok, akik már visszajáró vásárlóink, és nem tudnak a piacon sokat időzni, mert például menni kell a gyerekért az oviban, vagy egyéb elfoglaltságuk van. Ilyenkor az összekészített csomagot csak kifizetik (minden esetben megmutatjuk az áru minőségét) és már mehetnek is tovább. Még egy vonzó dolog az értékesítésünkben (bár csak a járási útvonalunkba lakók tudják kihasználni), hogy esetenként házhozszállítást is vállalunk. Ilyenkor hazafelé, az esti órákban adjuk be a megrendelt csomagot.
Lehetőség van hozzánk eljönni, vásárolni, megnézni, hol és hogyan dolgozunk. Ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnek. A személyes, Soroksári területünkön történő vásárláshoz csak egy előzetes egyeztetést kérünk, hogy biztosan ott legyünk. Mindig szakítunk időt, hogy a kiszolgáláson felül bemutassuk területünket. Ilyenkor sokszor felmerülnek szakmai kérdések, amiket legjobb tudásunk szerint megválaszolunk, és hasznos tanácsokkal látjuk el a vásárlókat. A személyes vásárlás lehetőségével több kisgyermekes család is él. Ők a gyerekeikkel együtt jönnek, és nem csak vásárolnak, de ismerkednek a növényekkel is. A helyben történő vásárlás során lehetőséget biztosítunk, hogy a vevők maguk szedjék le a termést, amit szeretnének megvásárolni. Ezt sokan ki is használják és nem csak a gyerekek, de a városban nagyon kevés zöldfelülettel találkozó, folyton irodai falakkal körülvett felnőttek is nagyon szeretik. Ezen kívül vannak olyan vevőink is, akik miután végeztek a vásárlással, még nem indulnak haza, hanem maradnak kicsit, érdeklődnek, játszanak a gyerekekkel és jól érzik magukat nálunk.
Természetesen, ahogy már írtam, nem csak vásárlási szándékkal jönnek el hozzánk. Egyre több felkérést kapunk szakmai programok megtartására. Így előadásokat tartunk, kertbarát köröket fogadunk, szaktanácsot adunk. A Kispesti Kertbarát Körbe tíz éve, a Csepeli Kertbarát Klubba pedig több mint hét éve hívnak minket vissza minden évben több alkalommal is. Ezen kívül elsősorban Budapesti rendezvényeken tartunk előadásokat, népszerűsítjük a kertészetet és a városi kertészkedést. Az utóbbi években családi rendezvényeken is részt veszünk, ahol tartottunk már például gyógy- és fűszernövény felismerő versenyt, terménykóstolót. Igyekszünk országos (pl: Vidékjáró hét) és helyi (pl: Rózsakerti Piknik, Magbörze) rendezvényeken részt venni, bemutatkozni. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy szélesebb körben is megismerjék munkánkat és termékeinket is.
A személyes kapcsolat mellett úgy gondoljuk a mai világban, fontos az elektronikus megjelenés is. Így mi elektronikusan, telefonon és személyesen is elérhetőek vagyunk.
2013-ban weboldalt készítettünk, blogot írunk, és már mi is fent vagyunk a Facebook közösségi oldalon. A weboldalunk elsősorban egy állandó tartalommal, több oldallal rendelkező bemutatkozó felület. Folyton aktualizált része a heti kínálat és árlista. A weblapunkat hirdetjük több ingyenes elektronikus felületen is, például: termelőtől.hu, ittlakunk.hu, wekerletelep.hu, minőség70.hu, ahonnét rendszeresen érkeznek új feliratkozók és érdeklődők, akik közül több később vásárlónk is lesz. Weboldalunk sikerességét mutatja az is, hogy ezen keresztül nagyon sok viszonteladó, termelői árukat forgalmazó bolt, étterem és hotel is keresett és keres meg minket, hogy legyünk folyamatos beszállítói. Ám ezeknek a kéréseknek nem tudunk eleget tenni, mivel nem termesztünk nagy felületen, azt is elsősorban magánszemélyeknek kívánjuk értékesíteni. A Google Analytics követője szerint Magyarországon kívül további 14 országból találták már meg oldalunkat és nagyon sokan érkeznek a különböző internetes keresők által is. A blogot elsősorban azok részére hoztuk létre, akik szeretnék kicsit követni a Tanya híreit, de nincsenek fent a közösségi hálón. Mivel utóbbi karbantartása, úgymond vezetése egyszerűbb, így Facebook oldalunk tartalmazza a legtöbb újdonságot, híreket, képet, majd ezt szoktuk megosztani blogunkon is. A Facebook előnye, hogy lehetőséget biztosít az egyes híreink, képeink, információink azonnali visszacsatolására, így nagyon gyors kommunikációt tesz lehetővé. Amennyire tudjuk, a hirdetés e lehetőségét is kihasználjuk, mert ezzel nagyobb közönsége tudunk megszólítani.
Az érdeklődő feliratkozóknak hetente e-mailben hírlevelet küldünk. A hírlevél feliratkozás teljesen önkéntes. Már közel 290 ember olvassa a szezon alatt, minden héten megjelenő hírlevelünket, ami 29 – 33 hírlevelet jelent évente.


Mik a terveink, mit szeretnénk elérni?
Ezt szeretjük csinálni, ez nem kérdés. Látjuk, hogy van rá kereslet és a biotermesztésnek nagy jövője van. Szeretnénk egy saját földterületet vásárolni, vagy kiszámítható, hosszú távú bérleti szerződést kötni egy ilyen, Pest környéki területre, ahol már valóban kizárólag ökológiai gazdálkodást végezhetünk, az ehhez szükséges minősítés feltételei mellett. Célunk, hogy olyan gazdaságot hozzunk létre, amiből családunk megélhetése is biztosítható, vagyis már ez lenne a fő bevételi forrásunk és nem kellene mellette máshol is dolgozni.
Úgynevezett nyitott gazdaságot szeretnénk létrehozni, ahol nem csak értékesítésre termelünk, hanem bemutathatjuk a nagyközönség számára is, hogyan lehet egy család zöldség - gyümölcs szükségleteit előállítani, állatot tartani, mindezt könnyen kivitelezhető, házikerti módszerekkel. Szeretnénk kisebb rendezvényeket, bemutatókat, családi programokat, szakmai napokat tartani.

Családunk nevében:

Helfné Szabó Zsuzsanna
okleveles kertészmérnök
őstermelő/kistermelő